Anders Fläckman Organisationskonsult
Älvdansvägen 56
802 69 Gävle
Tel: 073-0631222
anders@flackmankonsult.se

DET SENASTE ..

Partnering

Med gemensamma mål, aktiviteter och ekonomi har byggbranschen etablerat en ny samarbetsform där alla inblandade aktörer löser en uppgift. Vi går in som neutrala processledare/partneringledare med syfte att stärka samverkan och bygga fungerande team.

Lean

Syftet med lean är att identifiera alla aktiviteter som inte tillför värde till verksamheten. Från att ha utvecklats inom fordonsindustin har nu konceptet nått tjänstesektorn, offentlig förvaltning, hälso- och sjukvården, skolan, stödjande funktioner m.fl. Där man på försök, eller fullt ut, har introducerat lean har man kunnat räkna hem såväl tids- som kostnadsbesparingar. Detta utan att takten i arbetet ökat - utan tvärtom - ofta tillsammans med en förbättrad arbetsmiljö.

Lean ska anpassas till den verksamhet där det ska införas. Genom kompetens ur ett ledningsperspektiv, kvalitetsstyrning, processledning och nu lean kan vi bidra med att presentera lean för t ex ledningsgrupp, vid ett personalmöte, utbilda i lean, starta projekt med lean som metod och ge support. Ta gärna kontakt för ett förutsättningslöst samtal genom anders@flackmankonsult.se eller  073-0631222 .

 

Satsa på strategisk kompetensförsörjning!

Alla organisationer lever på sin kompetens. Att i varje läge ha rätt kompetens ger konkurrensfördelar, är kund/patient/brukarorienterat, skapar en god arbetsmiljö och många andra positiva effekter. Genom att arbeta med kompetens på ett strategiskt sätt kan du säkerställa din verksamhet.

Vi har en modell för att införa ett kompetensledningssystem. Genom fyra olika faser arbetar vi fram en process som kan fungera för hela eller delar av företaget/organisationen. Mejla till anders@flackmankonsult.se  eller ring  073-0631222   så berättar jag mer.

 

Ledningsgrupputveckling

Jo, jag vet hur det är. Ledningsgruppens utveckling blir ibland satt på undantag. Våga ompröva det. Tillsammans med Lasell Consulting har vi tagit fram en effektiv modell för såväl den nya gruppen, som inte har så stor erfarenhet, som den etablerade som behöver påfyllning inför nya utmaningar. Konceptet inkluderar också chefernas medarbetare som ofta glöms bort "när cheferna har varit på kurs".

 

Går det...?

Går det att hitta en vision som håller?

Vision kan ibland uppfattas som ett slitet ord och som är svårt att ta till sig. Samtidigt innehåller det en oerhörd kraft om man t.ex alla på ett företag omfattas av den. Man kan många gånger behöva ta mindre steg innan man är beredd att säga att - nu har vi visionen. Att arbeta fram en vision handlar om tålamod, konsekvens och målfokusering och det är här vi kommer in i bilden. Genom arbetsgrupper, seminarier, föreläsningar tas visionen fram. Sedan följer arbetet att leva efter den, följa upp att vi är på rätt väg och justera färden vid behov.

Går det att få perspektiv?

När vardagen trycker på kan det vara svårt att hitta såväl tiden som orken att skaffa sig tillräcklig överblick. Tänk - helikopter - att då och då lyfta sig över nuet för att se vad som händer utanför min dagliga verksamhetet för att sedan landa med en plan på förändring och utveckling. Perspektiv går att få och är en förutsättning för utveckling.

Går det att flytta framtiden till idag?

Som ledare har du många ansvarsområden. Kunder ska tillfredsställas, medarbetare ska trivas och leverera, det dagliga arbetet ska administreras, konkurrensens hanteras och framtiden planeras.

En framgångsfaktor, särskilt i en konkurrensutsatt verksamhet, blir att kunna förutse och vara beredd på morgondagen före sina konkurrenter. I ej vinstdrivande verksamhet kan det vara för att kunna locka tillräckligt bra kompetens eller för att kunna leverera rätt tjänster till de som behöver dem.

Det finns på marknaden ett stort antal modeller och metoder för att bli bättre på att flytta framtiden till idag. Varje situation kräver sin speciella modell. Vi arbetar dock alltid med

  • uppgiften i fokus
  • stor delaktighet
  • processorienterat

Formen kan variera beroende på vilken uppgift som ska lösas men det kan handla om processledda seminarier, arbete i arbets- och ledningsgrupper eller forum där all personal deltar.

Mitt svar blir att det oftast går!

Går det att få vardagen att fungera bättre?

Frågan känns onödigt naiv. Det är klart att det går, svarar nog de flesta och så även jag. Samtidigt ställer det krav på ett ledarskap som tillåter att vardagen kan utvecklas trots att produktionen måste hållas uppe. En omständighet som inte alltid går ihop. Vi hjälper till med att utveckla verksamheten allt ifrån effektivisering av enskilda flöden till att få en optimal organisationsstruktur. Att anställda har tydliga uppgifter och roller ingår som en naturlig del i att få en optimal organisation.